Rebelle

In wat het oudste huis van Marke wordt genoemd, is sedert oktober 2017 restaurant Rebelle geopend.  Martijn Defauw deed eerder de nodige culinaire ervaring op in sterrenzaken de Herborist en Table d’Amis.  Voor hij aan zijn eigen avontuur begon was hij drie jaar chef-kok in het befaamde hotel Damier op de Grote Markt van Kortrijk.
Er zou potentieel zitten in deze zaak en we vonden het de moeite om eens langst te gaan.

Het gezellig ogend huis is witgeschilderd en doet ons een beetje denken aan de begijnhofstijl van een paar kilometer verderop.  Op de zwart houten voordeur is het roze logo bevestigd.  Het heeft iets rebels.

 

Binnen worden we vriendelijk ontvangen door gastvrouw Tessa.  Bij het binnenkomen heb je zicht op de open keuken.  De tafeltjes in het restaurant zijn verdeeld over drie aparte ruimtes.  Het interieur is sober en wat eigenwijs.  Het weet ons met zijn eenvoud te bekoren.

Als aperitief gaan we voor een glaasje crèmant “Les Terroirs” en de alcoholvrije versie van het huisaperitief, “The Rebelle”, op basis van zure kersen en vierbloesem tonic.
We krijgen hierbij een trio van mooi gepresenteerde amuses.
Een vol-au-vent met restjes van de boutjes.  Bovenop de perfect gegaarde hoevekip, een mousselinesaus met goedendagbier.  Een plaatselijk biertje van brouwerij Toye.  Erbij een krokantje van gebakken kippenvel.  Het sausje is werkelijk heerlijk. Wat een smaakbommetje.

Thaise mossel met limoen. Heerlijk fris in de mond.

Een koekje van zeealgen met gerookte makreel en erop een sausje van lavas. Het koekje is iets te droog voor ons.

 

We gaan voor het 5-gangen menu van 55 €, met een glas aangepaste wijn per gerecht van 6,50 Euro.

Net voor we aan ons menu beginnen wordt een vers gebakken broodje geserveerd.  Het broodje is nog licht warm en de heerlijke geur verdient een extra vermelding.

We beginnen met de chef zijn creatie van sushi van rijst met gemarineerde zalm.  Tussen beide, ligt er zalig lekker gemarineerde komkommer en rammenas.  Erbij is er een licht zure sorbet van bergamot en een canneloni van rammenas met algen. Bovenaan is het geheel afgewerkt met een krokantje van algen en het geheel is op smaak gebracht met een fris sausje.
Niet alleen voor het oog, maar ook voor onze smaakpapillen kan dit tellen als starter.
Bij het gerecht wordt een passende Oostenrijkse Riesling uit de regio Kremstal geschonken.

 

Als tweede voorgerecht krijgen we zacht gegaarde noordzeevis, met een sausje op basis van dashi.  Erbij een erwtenpuree en gestoomde erwtjes.
De chef slaagt erin om een intense smaakbeleving te creëren die ons doet verlangen naar meer.
Bij dit gerecht wordt een Sloveense glas Kranse Vero geschonken.

 

Het gezellig gepresenteerde hoofdgerecht is op basis van zwarte hoevekip uit de streek van Bourgogne en een salade van fregola.  Erbij kort gegrilde groene asperges en twee manieren van parmezaan, een crème en een fondu. De perfect gegaarde kip is smeuïg en de smaken van het gerecht kloppen.  De twee manieren van parmezaan zorgt voor een verassende toets.
Een klein schoonheidsfoutje, de rode wijn Elevé op basis van pinot noir werd pas geserveerd, tijdens het hoofdgerecht.

 

Het eerste dessert is op basis van biologische Spaanse citroen, geweekt door boer Humberto een kennis van de chef.  In de bevroren citroen, zit onderaan een sorbet van citroen, met erop een crème au beur afgewerkt met yoghurt.  Er bovenop twee toefjes merengue en wat geconfijte citroen.
De citroensmaak is logischerwijze dominant aanwezig, maar zacht en niet storend in de mond.  De merengue vinden we iets te flets van smaak.

 

Het vervolgdessert is een machtige creatie van de chef op basis van rijst.  Onderaan gepofte rijst, met wat ijs van jasmijnrijst. Erop een smeuïge mousse van panda en een heerlijk krokante feuilletine van rijst.  Een rijstdessert op een nog hoger niveau tillen, lijkt ons quasi onhaalbaar. Dit dessert is zonder meer top.

 

Na de lunch nemen we nog een koffie met een twee-tal huisgemaakte friandises.  We hadden stiekem gehoopt op iets meer zoetigheden als afsluiter.

 

Rebelle heeft ons weten te overtuigen.  De creatieve keuken met een Oosterse toets in combinatie met de heerlijk gastvrije en relaxte sfeer zijn een absolute troef voor deze zaak.
Voor Rebelle geldt zeker “to be continued”.

Oordeel Mr Couvert
Food: 7,5/10
Service: 7,5/10
Feel-good experience: 8/10