In het historische en alomgekende Patershol in Gent, is restaurant Roots gelegen.
Alvorens begin 2016 zijn eigen zaak te starten, deed chef Kim Devisschere de nodige ervaring op in oa “In de Wulf”, Volta, Publliek en Horseele.
We worden vriendelijk ontvangen en naar de gezellige binnentuin en dito terras geleid. We nemen plaats aan ons tafeltje in de schaduw van een boom. Meteen kom je in een relaxte sfeer terecht.
Als aperitief gaan we voor een glas Crémant Désire Petit uit de Jura en de alcoholvrije variant van het huisapertief met de crazy naam “short run to the sun”, op basis van appel, gember en limoen.
We krijgen hierbij een mooi en ruim gepresenteerde amuse op basis van rauwe witte aspergekopjes en een emulsie van peterselie. Erbij een crème van eiderdooiers en mayonaise.
De bittere smaak van de asperges valt wat tegen. Rauwe asperges blijft iets gewaagd.
We gaan voor de 3-gangen lunch aan 28€ en nemen het extra voorgerecht op basis van groene asperges erbij 9€.
Het eigenzinnige voorgerecht bestaat uit een trio van snacks.
Een meat pie van lamsvlees met onderaan een collis van zoete puntpaprika en erboven op een salade van snijboontjes. Dit wordt gepresenteerd op een bordje uit grootmoeders tijd.
Geroosterde jonge wordel, met een crème van koriander en codium. Dit laatste is een zeewier uit de Noordzee. De smaken zitten goed en het is een geslaagd groentegerechtje.
Gefrituurde vlaswijting met een huisgemaakt sausje van tartaar. Het sausje weet te bekoren en we lepelen het dan ook helemaal uit. Een mmhh-gevoel.
We zijn onder de indruk van het triootje van lekkers. Als voorgerecht bij een lunch is het een ruime en smaakvolle starter.
Als extra voorgerechtje krijgen we groene asperges met tijm en lichtgebakken gedroogd rundsvlees erop. Erbij een bouillon van witte asperges en olie. Het oogt ietwat chaotisch, maar de smaak zit goed. Voor een bescheiden 9€ is het een meerwaarde aan onze lunch.
Als hoofdgerecht krijgen we gelakt en geconfijt varkensspek met een crème van pickles. Erbij gepekelde rode kool, bloemkool en wat rucola.
De smaken zijn in balans en de combinatie van het gelakte vlees met de pickles is top.
Het fris smakende dessert is een hangop met een granité van waterkefir. Erop een merengue op basis van citrus.
We sluiten af met een kopje lekker geurende koffie. Erbij krijgen we als friandise een kletskop van boekwijt en een crème bruléé van lavandel. Het wordt mooi gepresenteerd en de smaken is top. Voor ons een waardige afsluiter.
Voor een relatief beperkt bedrag hebben we genoten van een toffe lunch in een mooie setting. De relaxte sfeer komt hier vanzelf.
Verwacht geen topgastronomie, maar kwaliteitsvolle originele gerechten met respect voor het product.
Oordeel Mr Couvert
Food: 6,5/10
Service: 7,5/10
Feel-good experience: 7,5/10