Een stralende zomerdag brengt ons naar Cadzand waar aan de kleine jachthaven restaurant Air Republic is gelegen. Het is het tweede restaurant van culinair halfgod Sergio Herman in het kleine dorpje aan de Noordzee.
Het strakke design en dito logo van het restaurant trekken de aandacht. Als extraatje krijg je de typische zilte geur als aroma erbij.
Bij het binnenkomen staat er voor ons een bijna wanhopige vrouw die komt vragen of er nog steeds geen plaatsje is vrijgekomen op de wachtlijst. Dat blijkt niet het geval te zijn en ze druipt zichtbaar teleurgesteld af.
Wij staan gelukkig niet op de wachtlijst en worden doorheen het sobere interieur van de zaak naar ons tafeltje op het magnifieke buitenterras geleid.
Niet alleen het zicht op ons gezelschap kan bekoren, maar het machtig panoramisch zicht over de stranden en de zee tot in het verre Zeebrugge geeft ons een instant feel good gevoel.
Als aperitief nemen we een glaasje champagne extra Brut van het huis Jean-Louis Deparis. De champagne heeft een eigen etiket van Air Republic. Erbij krijgen we als amuse Grieks gekruid plat brood met een dipsausje van geitenkaas en komkommer. Een leuke frisse en vooral krokante starter.
Meer lekkers moet je zelf van de kaart kiezen.
We nemen twee extra amuses die als sharingplate worden gepresenteerd voor bij het aperitief.
De scheermesjes met zure room die het oog weten te bekoren. Het samenspel tussen de kruiding en de zachte limoensmaak is geslaagd.
Als tweede sharingplate gaan we voor Zeeuwse garnaalkroketten als klassieker. Het sausje van tartaar dat erbij wordt geserveerd geeft ons een woaw-gevoel. De kroketten zijn top.
Het concept van de sharingplates spreekt aan, maar standaard één hapje is wat weinig op dit niveau.
Er worden geen menu/lunch aangeboden, maar er wordt enkel à la carte gewerkt. De kaart biedt voor elk wat wils.
Als voorgerecht nemen we de gegrilde lagoustines met verveineboter. De lagoustines zijn perfect gegaard en de smaak is top. Onze smaakpapillen krijgen er niet genoeg van en we moeten ons beheersen om ons bord niet uit te likken. Gelukkig staat er een heerlijk vers broodje op tafel waardoor we het toch op een iets serenere manier kunnen doen.
Ons gezelschap neemt de lagoustines, met geroosterde bloemkool en caesar salade. De presentatie is wat flets maar de smaak is wel ok zonder meer.
Als hoofdgerecht gaan we voor de rog. De ruime portie wordt gepresenteerd in drie dishes. De kruiding en garing van de rog zijn perfect. Erbij geplette warme bloemkool met kappertjes en verse kruiden. Bij het gerecht wordt een mousselinesaus met verse handgepelde garnaaltjes geserveerd.
Het gerecht maakt duidelijk dat men het initiële brasserie-concept niet overboord heeft gegooid, maar het eten op een higher level wil brengen.
Als dessert delen we een vidée van aardbei & rabarber met vanille-ijs.
We krijgen het dessert pas als onze koffie al geruime tijd geserveerd is. Het bijhorend ijs is bovendien al half gesmolten. Het gebakje zelf is te droog. Toch wel een tegenvaller.
Bij de koffie wordt een huisgemaakt madeleintje en (niet gesmolten) softijs gegeven. We hadden toch op iets meer gehoopt.
Air Republic is een unieke zaak met een prachtig buitenterras en een adembenemende view. Culinair heeft het een eigen persoonlijkheid opgebouwd, duidelijk los van de klassieke verfijnde keuken. De losse en relaxte sfeer maken het aangenaam om te vertoeven.
Een laagdrempelig brasserie-concept qua prijs zouden we het echter niet noemen. We tikken met ons twee af op 244 €.
Oordeel Mr Couvert
Food: 6,5/10
Service: 7/10
Feel-good experience: 8,5/10