Va et Vient

We beginnen ons blogavontuur met een tasting in Kortrijk. Aan de  pas verlaagde Leieboorden, ter hoogte van de historische Broeltorens ligt het restaurant “Va et Vient” van chef Matthias Speybrouck.  Het restaurant ligt aan de symboolplek en het visitekaartje van Kortrijk.  De transformatie van de omgeving is meer dan geslaagd en wat ons betreft een eyecatcher.

We worden vriendelijk ontvangen en krijgen een tafeltje centraal in de eetzaal.  Het restaurant heeft een oude industriële look met moderne toets en straalt authenticiteit uit. We hebben zicht op de open keuken waar de chef geconcentreerd bezig is.
We hebben vanuit het restaurant een prachtig zicht op de vernieuwde omgeving.

Er heerst een heerlijke ongedwongen sfeer wat ons in tasting-mood brengt.

We laten ons overtuigen om als aperitief een fris mousserende “Wiscoutere” uit Heuvelland te nemen.  Ons gezelschap gaat voor een mocktail op basis van Gember, limoen en tonic.  Deze ligt aangenaam in de mond met overheersende gembersmaak en bittere afdronk.

Bij het aperitief krijg je de mogelijkheid om een “snack to share” te kiezen.  We gaan voor de hartige soezen met brokkeloud Roeselare.
Bovenop de warme soezen ligt de romige kaas. De pittig gerijpte kaas smaakt sterk door, maar weet ons te overtuigen.

We krijgen tevens een mooi gepresenteerde dubbele amuse.  Een krokantje van kip met een sausje van tandoorie kruiden erop.  Het gebakken kippenvel is licht krokant en de kruiding is evenwichtig.
Erbij krijgen we een verfrissend soepje van erwten en limoen.  De limoensmaak is overheersend.  Het soepje doet ons mede door het mindere weer verlangen naar de zomer.
De amuses zijn verrassend lekker en zijn een goeie starter.

Na onze toch wat buitensporige vorige tasting, besluiten we om het dit keer iets economischer aan de dag te leggen en gaan we voor de Lunch van 35 Euro.  We nemen er de per gerecht geselecteerde wijn bij.

We starten de lunch met een gerecht op basis van knolselder, kappertjes en gerookte haringeitjes. Het gerecht wordt leuk gepresenteerd en prikkelt onze smaakpapillen.
Onderaan een stuk perfect gegrilde knolselder met daarboven een smeuïge mousse op basis van knolselder en kappertjes. Bovenop een frisse carpaccio van knolselder met de haringeitjes.
De combinatie weet ons te overtuigen en de lichte anijssmaak maakt het geheel compleet.

Bij het voorgerecht wordt een Italiaanse bio-wijn op basis van de Grechetto-druif geschonken.

Het hoofdgerecht is op basis van zwartpootkip en aardappel.  Erbij wordt daslook, postelijn en gebrande sjalot gepresenteerd. Het oogt mooi en de kip is perfect gegaard.  De smaken vormen een mooi harmonisch geheel en het zacht smeltende stukje foi gras erbij maakt het compleet.
Bij het hoofdgerecht wordt een Italiaanse rode wijn “Campi Nuovi” geschonken uit de regio Toscane.

Het dessert is op basis van witte chocolade met gember en granola.  Het is wat flets gepresenteerd met lichtgele en witte kleuren.  De gembersmaak is overheersend en de witte chocolade is wat plakkerig in mond.
Het kan ons niet overtuigen.
Bij het dessert wordt een zoete witte wijn geschonken op basis van 100% Chenin Blanc.

Na de lunch nemen we nog een koffie met erbij enkele lekkere huisgemaakte friandises.  De huisgemaakte Orfeo en het cakeje met sinaassmaak weten ons te bekoren.

We zijn aangenaam verrast door het vrij economische lunchconcept.  De chef slaagt erin om met relatief eenvoudige producten een kwaliteitsvolle lunchbeleving te creëren.   Het historisch kader met magnifiek zicht zijn een bijkomende niet te onderschatten troef.
Het doet verlangen naar meer en triggert ons om terug te keren om voor de volledige menu-ervaring te gaan.

Oordeel Mr Couvert
Food: 6,5/10
Service: 7/10
Feel-good experience: 7,5/10