Door tijdgebrek heeft de blog even on hold gestaan en het was meer dan hoogtijd om daar iets aan te doen.
De zware impact op de horeca van Covid19 heeft er sowieso voor gezorgd dat onze culinaire ervaringen de laatste maanden niet louter op een laag pitje stonden, maar eigenlijk totaal onbestaande waren.
De bourgondische levensstijl waar wij Belgen voor gekend zijn lag helemaal aan banden door dit vreselijke virus.
We keken dan ook reikhalzend uit naar ons bezoek aan Oak. We hebben het al meermaals bezocht, maar nog niet eerder over gepend.
We hadden een paar jaar geleden al door dat Chef Marcelo Ballardin een talent in wording was en inmiddels schopte hij het tot sidekick van Sergio Herman in het VTM-programma “mijn keuken mijn restaurant”.
Het restaurant is gelegen nabij het historische centrum van Gent. Het is van buitenaf eigenlijk enkel herkenbaar door het imposante naambord aan de voorgevel.
Via de doorsteek naar de toegang, kan men te voet de achtergelegen parkeerruimte bereiken. Deze is ondergebracht in een oude loods. Reserveren voor een parkeerplaats is de boodschap.
De toegang zelf geeft onmiddellijk uit op het restaurantgedeelte. We worden vriendelijk ontvangen, maar worden meteen geconfronteerd met de corona-realiteit. (mondmasker zaalpersoneel, alcoholgel,…)
Ons tafeltje is gelegen aan de hoek aan het raam, tussen de tafels staat er een plastic wand. Het voelt in het begin wat beklemmend aan en doet afbreuk aan de charmante en cosy eetruimte, maar we besluiten ons hier niet op te focussen. Het zijn gewoon rare tijden en we zijn blij dat we nog eens het vooruitzicht hebben op een culinair avontuur.
Men werkt met een vast gangenmenu. We gaan voor de “full experience” en kiezen de 7 gangen.
Als aperitief gaan we voor een mocktail op basis van koriander-limoen en bergamot. De frisse smaak weet te verrassen. De zurige toesten worden afgewisseld met romige accenten.
De toon wordt meteen gezet met zes heerlijke amuses. De presentatie is top en het water komt ons in de mond. Eén voor één zijn ze overheerlijk. De sushi met rijst en komkommer, soufflé met holsteiner en de Oak-klassieker Caesar salad zijn onze favorieten.

We beginnen met een kunstwerkje van hamachi en radijs. Erbij wordt er tapioca en een shot van tahini geserveerd.
Het oogt niet alleen mooi de combinatie met de ijskoude tahini weet te verrassen.

Als tweede voorgerechtje krijgen we langoustine gegrild op de barbecue met structuren van tomaat. Het gerecht wordt zo puur mogelijk gebracht, zonder bestek.
De langoustine is perfect gegrild en de kruiding is zalig. Een smaakbommetje.

Vervolgens krijgen we perfect gegaarde groene asperges gemarineerd met kumquat en kokos met onderaan een beurre blanc gemaakt van scheermesjes en afgewerkt met een frisse vinaigrette gemaakt van de scheermesjes met groene kruiden.
Een heerlijke zachte smaak mede door de kokos, maar de perfecte kruiding zorgt toch voor de nodige pit.
Dit is echt een topgerechtje om de vingers bij af te likken.

Als laatste voorgerechtje krijgen we op de barbecue gegaarde koolvis met vin jaune. Er bovenop is er een vinaigrette met viseitjes.
De gerookte smaakt is dominant aanwezig. Het zachte sausje erbij en goeie kruiding zorgen voor een mooie combinatie.

Het hoofdgerecht is lam op de barbecue, met bovenaan het lamshaasje, een hart van artisjok en confit van lam.
De geur van de grill is heerlijk aanwezig in het gerecht. De cuisson is perfect, net als de kruiding. Een mooi hoofdgerecht.

Als eerste dessert hebben we de aardbei-merengue met wat sesam erbij.
De combinatie is lekker en heerlijk fris. De smaak zit goed.

Als tweede dessert krijgen we een combinatie van kersen en chocolade. Het oogt niet alleen prachtig, het smelt ook in de mond.
De twee desserts sluiten naadloos aan bij het niveau van het menu.

We sluiten af met een koffie met een chocolaatje met gezouten karamel. Een lekker afsluiter, maar we hadden stiekem gehoopt op iets meer.

Het was door de corona-maatregelen een wat bevreemdende ervaring, maar onze smaakpapillen zijn verwend geweest van begin tot einde.
Dit is zonder meer culinaire top. Een verademing na maanden lock down.
Geen stijf gedoe hier, maar een relaxte en vriendelijke sfeer.
Oordeel Mr Couvert
Food: 9/10
Service: 8,5/10
Feel-good experience: 8/10